woensdag 11 maart 2009

Stine Jensen en Anja Meulenbelt op Annie Romein-Verschoor lezing in Leiden

Donderdag 5 maart waren enkele dames van het LDLG bij de Annie Romein-Verschoor lezing. Stine Jensen, wel bekend als frisse derde golf feministe, sprak over beelden van mannelijkheid en vrouwelijkheid die een nieuwe invulling krijgen in onze snel veranderende maatschappij. Een interessant concept, en welbesteed aan Jensen, dat helaas niet volledig tot zijn recht kwam door de tijdslimiet waar zij zich aan moest houden. Haar inzichten over beelden van mannelijkheid kwamen niet aan bod, wat de discussie over de vercommercialisering van het (vrouwen)lichaam juist een verfrissende nieuwe draai had kunnen geven. Het gaat immers niet alleen over vrouwen in de toenemende 'sex sells' ideologie, mannen zijn hier net zo goed bij betrokken als object. Jammer. Nu bleef het verhaal van Jensen steken op het niveau van een goed overzicht van het seksualiseringsdebat. Ondergetekende had graag haar inzichten over de beelden van mannelijkheid gehoord en ook Stine Jensen zelf had dit graag willen bespreken. Lezing Stine Jensen

Meer van waarde bleek de reactie van co-referent Anja Meulenbelt. Kopstuk van de Nederlandse tweede feministische golf en auteur van het boek 'De Schaamte Voorbij' (1976). Haar humoristische en 'recht voor z'n raap' anekdotes over haar belevenissen tijdens de hoogtijdagen van het feminisme in Nederland waren zeer illustratief. Want hoewel seksualiteit nu openlijk mag (of moet?) worden besproken, hebben we nog steeds te maken met dezelfde problemen als in de tijd van La Meulenbelt. De vulva en vagina zijn nog steeds onderwerpen van schaamte en taboe, wat zich in onze hightech samenleving laat vertalen in het snoeien van de schaamlippen en een hysterische hygiënedrang. Of in Meulenbelts eigen woorden: 'Kut ruikt nog steeds niet lekker'.

De discussie met Meulenbelt op de borrel na de lezing was bijzonder. Niet alleen omdat hier contact was met een 'grande dame' uit de geschiedenis van het Nederlandse feminisme, maar ook door haar openhartigheid. Het was een goed voorbeeld van wat er kan gebeuren als verschillende generaties zich kwetsbaar durven opstellen en daadwerkelijk naar elkaar luisteren: het ontstaan van een echt vruchtbare uitwisseling van ervaringen en ideeën.

Dit gesprek heeft Anja Meulenbelt als volgt op haar blog omschreven:

"Ik had het er erg naar mijn zin. Leeftijdsgenoten die naar me toe kwamen, die me herinnerden aan vroeger, die glorietijd van de vrouwenbeweging die de jongeren niet hebben meegemaakt, maar ik stond na afloop ook nog in heftige discussie met een groep veel jongere vrouwen - wat ik leuk vond om te zien dat weliswaar de tijden veranderen, maar dat we over de generaties heen ervaringen en meningen en vragen kunnen uitwisselen."

En zo is het maar net Anja.

Foto door A. Meulenbelt

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk! Zou Anja niet Friedan's boek willen inleiden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk, foto's van ons! Was een goede avond, Sijn en ik hebben het er op wintersport nog uitgebreid over gehad met de mannen ;)

    BeantwoordenVerwijderen