zondag 22 februari 2009

Je bent jong en je wilt wat...

Maandag 23 februari happyChaos café: Jong én conservatief? Met CREA Big Band!

Locatie: Studio K / Tijd: 18.45-01.00 / Kaarten: 5 euro

Ze zijn jong, ze zijn succesvol, ze zien er niet heel anders uit dan de gemiddelde Amsterdamse student, maar toch is er een groot verschil. Ze zijn conservatief. Om problemen rond hanggroepjongeren en breezersletjes te begrijpen, duiken zij in de werken van Edmund Burke of Alexis de Tocqueville. Van het onderwijs, tot de seksuele moraal hopen zij op een herstel van traditionele deugden om de moderne mens weer in het gareel te krijgen. Maandag 23 februari zal happyChaos het podium bieden om de denkwereld van deze jongeren te verkennen en met ze in debat te gaan.

Dresscode: jaren vijftig, geen sportschoenen, vrouwen in rok en als afsluiting een ouderwets swingfeest. Eén avond zal “progressief” Amsterdam zich aanpassen, om daarna weer verder te gaan als altijd, of om zich wellicht te laten overtuigen…

Veel jongeren zullen zich niet snel conservatief noemen. Toch wordt het conservatieve gedachtegoed onder jongeren steeds populairder, niet alleen in de VS, maar ook in Nederland. happyChaos zal een avond organiseren waarop conservatieve jongeren in debat gaan met progressieve jongeren. Naast een debat rondom actuele stellingen zullen ook algemenere thema’s aan bod komen. Conservatisme wordt vaak uitsluitend geassocieerd met onderwerpen als euthanasie, abortus, homohuwelijk en drugsbeleid. De insteek van de avond is om hier niet te lang bij stil te staan. Conservatisme staat voor veel meer. Trouw, traditie, autoriteit, hiërarchie, de menselijke imperfectie en zelfs pragmatisme zijn begrippen die in het conservatieve gedachtegoed te plaatsen zijn.

Een interessant onderwerp van debat zou kunnen zijn dat sommige conservatieven roepen dat de jeugd door materiële overvloed geestelijk aan het vervlakken is. Anderen vinden de Nederlandse media en het onderwijs te sociaal-liberaal. Nivellering wordt door weer anderen als een grote boosdoener gezien, net als het te veel “vrijlaten” van jongeren. Dat de openbare ruimte is verpest met lelijke gebouwen en verloedert, is ook een klacht die vooral vanuit conservatieve hoek gehoord wordt. Discipline hebben we nodig, tradities zijn belangrijk en er moet een nieuwe elite opstaan!

Sommige van deze standpunten zullen Amsterdamse studenten als achterlijk bestempelen. Hoe is het mogelijk dat jongeren zó tegen de wereld aankijken, dat is toch iets voor oude mensen! Toch is het interessant om door middel van debat en discussie naast de confrontatie ook op onderzoek uit te gaan waar “conservatieven” en “progressieven” elkaar wel kunnen vinden. Vaak wordt gezegd dat als mensen weten wat het conservatisme inhoudt 80 procent van de Nederlanders conservatief is.

http://www.happychaos.nl/site/?p=51

Geen opmerkingen:

Een reactie posten