donderdag 26 februari 2009

Symposium IIAV & NiNsee - Zwarte Vrouw op Weg

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) hebben het genoegen u uit te nodigen voor het symposium:
Zwarte vrouwen op weg. Sociale mobiliteit van Surinaamse en Antilliaanse vrouwen in verleden, heden en in de literaire verbeelding.

Zaterdag 7 maart 2009 11.30 - 17.30. Plaats: Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, Amsterdam. Toegang 5 euro.

Hoewel Surinaamse en Antilliaanse vrouwen in vergelijking met autochtone vrouwen nog steeds een achterstand hebben op het gebied van opleiding, werk en inkomen, wordt deze wel steeds kleiner. Surinaamse vrouwen scoren op het gebied van opleiding zelfs niet veel lager dan autochtone vrouwen en hun arbeidsparticipatie ligt hoger. Toch valt hun beloning nog steeds lager uit. Sociale mobiliteit en statusverwerving worden enerzijds door de samenleving en anderzijds door de individuele omstandigheden en inbreng bepaald. De manieren om een betere sociale positie te verwerven veranderen met tijd en plaats. Zo zijn opleiding en afkomst in onze tijd noodzakelijke, maar geen beslissende factoren. Ook de criteria veranderen. Zo kan een individu een hoge positie op de arbeidsmarkt hebben en riant wonen, maar toch niet worden opgenomen in de sociale omgeving die hierbij past. De vraag is dus wat er nodig is voor opwaartse sociale mobiliteit, en welke criteria gelden voor het verwerven van een bepaalde sociale status.

In dit symposium kijken we voornamelijk naar sociale mobiliteit op het gebied van arbeidsmarktparticipatie.In een wervelend programma van lezingen, debatten en een paneldiscussie zullen prominente denkers, politici en rolmodellen nagaan hoe het mechanisme van sociale mobiliteit door de eeuwen heen werkt, wat de beste mogelijkheden zijn voor opwaartse mobiliteit en welke rol politieke participatie daarbij kan spelen. In literaire voordrachten wordt de verbeelding van sociale mobiliteit in de literatuur getoond.
U kunt zich aanmelden voor het Symposium door een mail te sturen naar info@ninsee.nl.

Programma
Dagvoorzitter is Harriët Duurvoort
11.30 Ontvangst met thee en koffie
11.50 Welkomstwoord van Saskia Wieringa
11.55 Opening door Marilyn Haimé
12.05 Luanda Landveld. De sociaal-economische positie van Marronvrouwen in Suriname. Toen en nu.
12.30 Paula Kibbelaar. De invloed van beeldvorming op de sociale mobiliteit van vrouwen op de Curaçaose arbeidsmarkt.
12.55 Het lied der negerin, een gedicht van Estella Hijmans-Hertzveld uit 1881, voorgedragen door Genelva Lo-Kioeng-Shioe.
13.05 Pretty Liem. Stapvoets voorwaarts. Maatschappelijke status van Surinamers in Nederland.
13.30 Jacqui Robertson. You don’t have to break it, take the stairs. How do you advance your career.13.55 Pauze
14.20 Hannah Belliot. Vrouwen en hun leven van alledag.
14.45 Artwell Cain. Surinaamse, Antilliaanse en Arubaanse vrouwen en hun sociale mobiliteit in Nederland.
15.10 Joan Leslie en Usha Marhé. Tweegesprek over de sociale mobiliteit van zwarte vrouwen in de literaire verbeelding.
15.35 Emine Bozkurt. Vrouwen in de Europese politiek.15.50 Paneldiscussie 'Sociale en politieke participatie van zwarte vrouwen'Moderator: Saskia WieringaPanelleden: Emine Bozkurt, Gloria Wekker, Chantal Gill’ard, Rita Mungra, Rob Zuiverloon.
16.50 Afsluiting met borrel en muziek
17.30 Einde.
http://www.iiav.nl/nl/ap/bijeenkomsten/uitnodiging_web.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten