zondag 19 april 2009

Boek: 'De Klimaatoorlogen'

http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=1814948

Wat quotes uit het artikel:

- De opwarming van het klimaat zal tot volksverhuizingen leiden, en die op hun beurt tot veel langdurige oorlogen. En dat voorkom je niet door over te stappen op spaarlampen. Harald Welzers sombere toekomstbeeld.

- 'Scenario's voor de opwarming van het klimaat zijn er al jaren', zegt Harald Welzer. ‘Alsof het de aarde wat kan schelen dat ze twee of zes, of tien graden warmer wordt. Waar het om gaat, is wat die opwarming voor de mensen betekent. En daar is door de sociale wetenschap nog nauwelijks over nagedacht.'

- Klimaatverandering mag dan een eerste oorzaak zijn van conflicten, die conflicten gaan daarna snel een eigen leven leiden, waardoor ze nieuwe oorzaken vormen voor weer ernstiger conflicten, waarna je een slepende oorlog overhoudt.

- Het democratische Westen gedraagt zich in dezen geen steek beter dan de onderling strijdende partijen. Ook wij trekken, nu de dreiging vanuit het zuiden ons ernstiger voorkomt, net zulke scherpe lijnen tussen ‘zij' en ‘wij'.

- We moeten niet de auto's aanpassen, maar hoe we over mobiliteit denken - en over een heleboel andere dingen denken. We zoeken het nu in technologische oplossingen, terwijl die technologie precies is wat ons in de problemen heeft gebracht. Was het niet Einstein die heeft gezegd dat problemen niet kunnen worden opgelost met de denkpatronen die tot die problemen geleid hebben? Alsof je deze vernietigende trein kunt keren door binnen tegen de rijrichting in te gaan lopen.

- 'Het klimaatprobleem is een maatschappelijk probleem en vraagt om een maatschappelijke oplossing. Het is een kwestie van identiteit: wat willen we zijn, wat vinden we belangrijk, wat voor cultuur willen we hebben? Voor de hoog-geïndustrialiseerde samenlevingen geldt nu: zolang ik kan consumeren en mijn status verhogen, is er wat mij betreft niets aan de hand. Zolang we die identiteit niet veranderen, veranderen we niets.'

- Vooralsnog gaan we echter gewoon door op de ingeslagen weg. Als onze maatschappij een individu was, schrijft Welzer in zijn boek, zouden we een persoon voor ons zien ‘die er absoluut geen probleem mee heeft om het zeventigvoudige van alle andere personen te verdienen en toch in aanzienlijke mate grondstoffen te verbruiken, die het vijftienvoudige aan water en voedingsmiddelen verbruikt en in vergelijking met de minder bevoordeelde personen het negenvoudige aan schadelijke stoffen aan het milieu afgeeft. Deze [...] persoon is bovendien categorisch niet geïnteresseerd in de leefomstandigheden van zijn kinderen en kleinkinderen en bovendien neemt hij op de koop toe dat vanwege hem en de zijnen wereldwijd 852 miljoen mensen honger lijden en er meer dan 20 miljoen op de vlucht zijn.' Zo'n persoon, zegt Welzer, noem je een sociopaat en een gevaarlijke profiteur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten