vrijdag 3 april 2009

Verzoening

Nacht van de Filosofie: vrijdag 17 april 2009

Chimpansees kussen elkaar en makaken verzoenen zich door elkaar te omhelzen. Of het nu om een machtsstrijd onder ambitieuze mannetjesapen gaat, een stukgelopen huwelijk of de verwerking van een misdrijf, na een ingrijpend conflict gaat iedereen op zoek naar een manier om het leven weer voort te kunnen zetten. Ook in een door oorlog of onderdrukking gebroken samenleving is verzoening een belangrijke opgave: kunnen daders en slachtoffers zich nog in dezelfde samenleving thuis voelen?

Continu programma van 20.00 - 02.00 uur
"Verzoening" is in 2009 het thema van de Maand van de Filosofie. Tijdens de maand april zullen schrijvers, filosofen en andere denkers spreken en debatteren over een scala aan onderwerpen als het onvergeeflijke kwaad, omgaan met het koloniale verleden, de ingrediënten voor een succesvol "nahuwelijk" en verzoening met ziekte en vergankelijkheid.

Hoogtepunt van de Maand is ieder jaar weer de Nacht van de Filosofie. In vijf zalen loopt zes uur lang van 20.00 tot 2.00 uur simultaan een continu programma.

Aansprekende gasten
Avishai Margalit (winnaar Spinozalens 2002 en bekend van De Fatsoenlijke Samenleving) geeft een lezing over zijn nieuwe werk. Hoever kunnen we gaan in het sluiten van compromissen? Wanneer is een compromis verrot, wanneer acceptabel? In een uitgebreid interview gaat Margalit vanuit zijn filosofische opvattingen in op het onverzoenlijke conflict bij uitstek: het Midden-Oosten.

Tariq Ramadan zal spreken over verzoening tussen Europese identiteit en islam, Willem Schinkel over de paradoxen van het Nederlandse integratiedebat, Afshin Ellian over waarheid en verzoening in Zuid-Afrika en Paul van Tongeren over vergeving als morele deugd. Sunny Bergman, Jenny Slatman en Hans Kennepohl debatteren over verzoening met het imperfecte lichaam. Maarten en Frank Meester verzoenen publieke en minder publieke vijanden. Tevens zijn Hans Achterhuis (auteur van Met alle Geweld), Rob Wijnberg (columnist en filosoof), Bruce M. Hood en Bas Haring (auteur Essay van de Maand van de Filosofie) te gast.

En verder
In Café Philo onder leiding van Miriam van Reijen kunt u terecht voor gesprekken met het publiek over verzoening. Vier scholierenteams zullen met elkaar in debat gaan over het thema verzoening.

Socrates Wisselbeker 2009
Tijdens de nacht van de filosofie zal ook de Socrates Wisselbeker 2009 worden uitgereikt voor het meest prikkelende, Nederlandstalige filosofieboek uit 2008. De shortlist is inmiddels bekend, en staat in uitgebreide vorm hier.

Hans Achterhuis: Met alle geweld
Jean Paul van Bendegem: Over wat ik nog wil schrijven
René ten Bos: Het geniale dier
Sjaak Koenis: Het verlangen naar cultuur
Jenny Slatman: Vreemd lichaam

Kaartverkoop
Kaarten à € 35,- zijn te bestellen via het hier te downloaden machtigingsformulier (kies de optie 'opslaan als') of te koop aan de kassa van Felix Meritis.

Voor meer informatie: website Felix & Sophie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten